Futbol Dünyayı Nasıl Açıklar?

futbol dünyayı nasıl açıklar
Simon Kuper’in Football Against the Enemy kitabı Türkiye’de olduğu gibi dünyanın dört bir yanında beğeniyle karşılandı. Defalarca kez baskı yapan bu kitap Yiğiter Uluğ vasıtasıyla “futbol edebiyatımıza” kazandırılırken, Uluğ küçük bir değişiklik yapma gereği duydu. Kitaba “Futbol Asla Sadece Futbol Değildir” ismini veren Uluğ’a kitabı okuduktan sonra hak vermemek elde değil. Bir klişe halini alan, bir atasözü gibi kanıksanan bu sihirli söz halen futbolu açıklamamızda bize rehber olabiliyor. Olmasa nasıl anlatabilirdik Boban’ın iç savaş sürecini hızlandıran tekmesini…
Gazeteci Franklin Foer, İthaki Yayınları’ndan çıkan kitabında bu akımın en güçlü temsilcilerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. “Futbol Dünyayı Nasıl Açıklar?” diye soran Foer, tarihsel süreçlerin ve güncel olayların harmanlamasıyla güzel bir araştırmacı gazetecilik örneği sunuyor. Hiçbir kez Foer “futbol asla sadece futbol değildir” demiyor ama her satırında size bunu hissettiriyor.
Böyle söylediğim için diğer kitabın etkisinde kaldığını düşünmeyin bu eser tamamıyla özgün. İçinde bildiğiniz hikayeler olabilir, bu kez de anlatımının özgünlüğü karşınıza çıkıyor. Cem Dizdar şöyle der futbol için: “Kendini bir oyunda kaybetme gönüllüsü insanların dünyası” Dizdar’ın haksız olduğunu ya da abartılı bir teşbihte bulunduğunu söylemek zor. Biz bu dünyayı nasıl açıklıyoruz ya da tahayyül ediyoruz; bizim yarattığımız bu dünya, dünyanın geri kalanını nasıl açıklıyor bunu okuyacağız burada.
İlk bölümde modern dünyanın, paranın ve rating kaygılarının asla geleneksel derbilere zarar veremediğini okuyacaksınız. İkinci bölümde kutsal bir din gibi inandığımız futbolun nasıl yolsuzluklara payanda yapıldığına şahit oluyoruz. Son bölümde ise Amerika’nın bir dönem yukarıdan baktığı, çeşitli eleştiriler sunduğu futbola dönüşünü okuyoruz.
Kitabın arka kapağıyla sonlandıralım yazıyı…
Bu kitapta neler var: Kızılyıldız taraftarları nasıl Sırp ordusunun en önemli parçalarından biri haline geldi? Celtic ve Rangers arasındaki ezeli rekabetin köklerinde ne yatıyor? Chelsea holiganları niçin toplama kamplarına gezi düzenliyorlar? Juventus ve Milan, hakemleri ve medyayı nasıl yönlendiriyor? Barca, niçin bir kulüpten daha fazlası? İran’da kadınlar maç seyredebilmek için neler yapıyor?
Etiket fiyatı bugünlerde 18 lira civarında olan kitabı internet üzerinden daha uygun fiyata bulabilirsiniz.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Çerez Bildirimi

Web sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz bundan memnun olduğunuzu varsayacağız.