Bir Alt Kültür Olarak Hip-Hop

bir alt kültür olarak hip hop nasıl doğdu

Hip-hop, kırk yılı aşkın bir süredir popüler kültürün güçlü bir parçası olmuştur. Müzik, moda ve ırk ayrımcılığı ve sosyal meseleler hakkındaki düşüncelerimize katkıda bulunmuştur. Ana akım kültür tarafından ötekileştirilen ya da görmezden gelinen genç kuşaklara bir ses vermiştir ki alt kültür olarak görülmesinin sebeplerinden biri de budur. Hip-hop bir müzik türü ya da bir yaşam tarzından çok daha fazlasıdır. Hip-hop sanatçıları ve toplum için bir tutkudur ve çoğunlukla bir yaşam biçimidir.

Hip-Hop’un Kökeni Nedir?

Hip-hop, 1970’lerde New York’ta Güney Bronx’taki ilk efsanevi “blok partileri” ile ortaya çıkmıştır. Eski anavatanlarının funk müziğinden ve Jamaika kültüründen etkilenen Afro-Amerikan müzisyenler tarafından kurulmuştur. Bunlardan biri, aynı zamanda ilk disk jokey olarak kabul edilen Jamaikalı bir göçmen olan Clive Campbell, nam-ı diğer “Kool Herc”. İlk kez 11 Ağustos 1973’teki “Blok Partileri “nden birinde, davul bölümünü genişletmek için aynı albümü iki pikapta çalma tekniğini ortaya attı. Breakbeat doğdu ve o gece hip-hop’ın doğuşu olarak tarihe geçti. “Kool Herc” ile diğer öncü DJ’ler “Afrika Bambaataa” ve “Grandmaster Flash “tır. Uluslararası Hip-Hop camiasının tarihinde bu üç adam saygıyla “Kutsal Üçlü” olarak anılmaktadır.

Hip-Hop İsmi Nereden Geliyor?

Hip-hop terimi ve kökenleri hakkında yıllar boyunca çeşitli açıklamalar yapılmıştır. Ancak, daha sonra kurulan “Grandmaster Flash and the Furious Five” rap grubunun bir üyesi olan Keith Wiggins takma adı “Keef Cowboy “a kadar izi sürülebilir. Bugün hala tanınan rapçi, ilk olarak yürüyen askerlerin sesini taklit ederek “Hip/Hop/Hip/Hop” kelimelerini kullanmıştır. Diğer raporlara göre, kelimenin kökeni, daha sonra terimi icat eden Kevin Smith aka “Lovebug Starski” ve Keith Wiggins arasındaki işbirliğine kadar uzanmaktadır.

İlk şarkılar tamamen yeni sound ile ilgiliydi. Bu parçalar, özellikle de 1980 yılında “Sugarhill Gang” tarafından yayınlanan unutulmaz “Rapper’s Delight” büyük popülerlik kazandı. Şarkının çekiciliğinin bir kısmı, o dönemde rap şarkılarının çoğunda rastlanmayan neşeli sözlerine atfediliyordu.

Hip-Hop Kültürü Ne Anlama Geliyor?

Afrika Bambaataa hip-hop kültüründe bir efsanedir. “Zulu Nation “ı kurdu. Sanatsal olarak aktif üyeler kendilerini örgütlemeye ve şiddete karşı koymaya çalıştılar. Özgürlüğe, adalete, eşitliğe, bilgiye, bilgeliğe ve anlayışa inanırlar. Hip hop kültürü kendini ifade etmeye, yaratıcılığa ve topluluğa dayalı bir yaşam biçimidir. Fark yaratmak için sesini kullanma fikri üzerine inşa edilmiş bir kültürdür. Hip hop kültürü çeşitliliği destekler ve insanları kendi özgün kimliklerini benimsemeye teşvik eder. İnsanları birlikte çalışmaya teşvik eden bir toplum yapısıdır.

Hip-Hop’un Ana Unsurlari Nelerdir?

Hip-hop’un unsurlarının tam sayısı hakkında bazı tartışmalar olsa da, aşağıdaki dört unsur temel direk olarak kabul edilir. DJ’lik ya da “turntabling”; “MCing” ya da “rhyming” olarak da bilinen rap; “graf” ya da “writing” olarak da bilinen grafiti sanatı; ve filozof Cornel West’in “postural semantics” olarak adlandırdığı bir tür erkek beden dili ile birlikte hip-hop dansını, stilini ve tavrını kapsayan breakdans ya da “b-boying”. Birçoğu beşinci bir temel bileşenden de bahsetmektedir: “benliğin/bilincin gerçekleştirilmesi”. Akademisyenler tarafından önerilen diğer unsurlar arasında sokak modası ve dil de yer almaktadır.

Mcing Nedir?

Hip-hop’ta rap (“şarkı söyleme”) ya da MC’lik, çoğunlukla sosyal açıdan eleştirel sözleri kafiyeli olarak söyleme sanatıdır. Rap’in kökeni Jamaikalı reggae DJ’lerinin kadeh tokuşturmasına dayanır. İlk şarkı sözleri ve freestyle’lar, halk arasında rapçi olarak da bilinen MC’ler tarafından disk jokeylerin ritimlerine ve breakbeat’lerine göre söylenerek olgunlaşmıştır. Baptist vaizlerin melodik vaazları da MC’liğin kökleri olarak görülmektedir. Breakbeat’in mucidi “Kool Herc”, plak doldururken yaptığı ilk sözlü ünlemler nedeniyle modern rap’in babası olarak da kabul edilmektedir. New Yorklu hip-hop grubu “Run DMC” sonunda rap’i kitleler için erişilebilir hale getirdi. Aerosmith rock grubu ile yaptıkları ortak parça “Walk this way” aynı zamanda rap ve rock müzik tarzlarını karıştırdı.

DJ’lik Nedir?

Hip-hop’ta DJ’lik, sesleri manipüle etme ve remiksler yaratma sanatıdır. DJ’ler ve turntablistler eski şarkılardan kendi bireysel seslerini yaratmak için pikaplar, mikserler ve ses efektleri kullanırlar. “Turntablism” kelimesi, bir pikabın müzik aleti olarak kullanılmasını ifade eder. Bu genellikle çizikler, kesikler ve ritim hokkabazlığı şeklinde gerçekleştirilir. Breakbeat’i icat eden eski besteci ve DJ “Kool Herc” bu türün efsanesi haline gelmiştir. Bir şarkının en dans edilebilir kısmı olan break’leri izole edip tekrarlayarak türün sonraki tekniklerinin temelini oluşturdu.

Daha sonra, iki sanatçı “Grand Wizzard Theodore” ve “Grandmaster Flash”, şu anda DJ’lerin standart repertuarı olarak kabul edilen çeşitli tekniklerin geliştirilmesinde ve kurulmasında etkili oldular. Örneğin “Needle Dropping”, bir plağın iki kopyasının aynı anda çalınmasını ve bir pikapta iğnenin, diğeri çalarken önceden işaretlenmiş duraklamanın başına geri getirilmesini tanımlar. Plağı iğnenin altında ileri geri hareket ettirmek “scratching” olarak bilinen ritmik etkiyi yaratıyordu.

B-Boy / B-Girl Nedir?

B-boying’in ilk dans stillerinin kökleri ve etkileri çok eskilere dayanır. Kökeninin, dans ve dokunmadan dövüşmenin bir karışımı olan “Capoeira “ya dayandığı söylenir. 70’li yılların sonunda disk jokeyler break’lerini karıştırarak B-boying’e adını verdiler. Başlangıçta, ilk dansçılar çoğunlukla ilk dans stillerini geliştiren ve yeni hip-hop müziğine geçen genç kadınlar ve kızlardı. Erkekler kısa sürede b-boying alanını kendilerine mal ettiler. New York “Rock Steady Crew” dansçıları, popüler b-boying kült filmi “Beatstreet “te (1984) yer alarak büyük saygı, ün ve onur kazandılar. Capoeira kökleri ya da MC’liğin aksine, b-boying’in arkasında açıkça politik ya da sosyal açıdan eleştirel bir amaç yoktu. Bugün bile erkekler ve kadınlar eğlenceli olduğu için ve şiddet kullanmadan saygı kazanmak için dans ediyor. Bugüne kadar “kavga” bu unsurda önemli bir rol oynamaktadır. En iyi bilinen breakdans yarışması, yılda bir kez düzenlenen “Battle of the Year “dır.

Hip-Hop’ta Graffiti

Graffiti ve breakdans muhtemelen “hip hop kültürünün” kamuoyunun dikkatini çeken ilk unsurlarıdır. Grafiti hareketi 1972 civarında Yunan asıllı Amerikalı bir genç tarafından başlatılmıştır. Taki183, New York’un 5 mahallesindeki duvarlara ve kısmen de şehrinin yeraltı sistemine resim yaptı ya da “etiketledi”. İsmi ve New York’taki 183. Cadde’nin birleşiminden oluşuyordu. 1975 yılı civarında Bronx, Queens ve Brooklyn’den gençler ilk kez karanlıkta şehirlerinin tren depolarına girerek, o dönemde televizyonda yayınlanan yeraltı çizgi romanlarındaki renkli, çoğunlukla duvar boyutundaki resimlerini ve isimlerini metro vagonlarının kenarlarına boyadılar.

Beatboxing Nedir?

Beatboxing, hip-hop’a en son ve en yakın zamanda eklenen unsurdur. Sanatçıların ağızları ve sesleriyle ritimler ve vuruşlar yarattığı ya da taklit ettiği bir sanattır. Mikrofon dışında başka bir yardımcı araç kullanılmaz. Genellikle sese doku ve çeşitlilik katmak için kullanılır. Genellikle nefes tekniği ve nefes kontrolü ile oluşturulan bu sesin öğrenilmesi çok zor bir beceridir ve ustalaşmak için uzun yıllar pratik yapmak gerekir. Beatboxçılar farklı teknikler kullanır ve her birinin bu özel sesi yaratmak için kendi tarzı, kalitesi ve biçimi vardır.

İlk Hip-Hop Parçası Neydi?

İlk hip-hop plağı, disko grubu Fatback Band’in King Tim III (Personality Jock) single’ını yayınladığı 1979 yılına kadar ortaya çıkmadı. Bir hafta sonra “Sugarhill Gang “in ünlü “Rapper’s Delight “ı da piyasaya sürüldü. İlgili herkes için büyük bir başarıydı ve dünya çapında 8 milyondan fazla kopya sattı. Tüm eleştirilerin aksine, bu başarı müzik endüstrisine o zamanki adıyla rap müziğin başarılı bir geleceği olduğunu açıkça gösterdi. Günümüzde gençlik kültürü “gangsta rap “ten giderek daha fazla etkilenmektedir. İlk büyük rap yıldızı, ilk single’ı “Christmas Rappin” ile dünya çapında başarılı olan “Kurtis Blow” oldu. Sonraki albümleriyle 80’li yılların ortalarındaki başarılarının üzerine yenilerini eklemeyi başardı. İlk siyasi içerikli Rap parçası Grandmaster Flash & Furious Five grubunun The Message’dır. Siyasi Rap akımını geliştiren ve popüler yapanların arasında Public Enemy grubu ve 1996 senesinde bir faili meçhul cinayete kurban giden Tupac Shakur’du…

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Çerez Bildirimi

Web sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz bundan memnun olduğunuzu varsayacağız.