Futbolseverlerin Okuması Gereken İki Kitap

futbolseverlerin okuması gereken kitaplar

Her futbol severin mutlaka okuması gereken iki kitap tavsiyesinde bulunacağız. İki kitabı da ödüllü Alman yazar Ronny Blaschke kaleme aldı. Blaschke’nin ilk kitabı orijinal adıyla “Machtspieler: Fussball in Propaganda, Krieg und Revolution” Şubat 2020 yılında çıktı ve Aralık 2022 senesinde “Power Players: Football in Propaganda, War and Revolution” adı altında İngilizceye çevrildi. Kitapları Amazon Prime’dan basılı ve dijital satın alabilirsiniz.

Gelelim kitapların tanıtımına ve ilk çıkan “Power Players: Football in Propaganda, War and Revolution” başlayalım.

“Power Players: Football in Propaganda, War and Revolution” (Güç Oyuncuları: Propaganda, Savaş ve Devrimde Futbol)

Kitap, güzel oyunun çirkin yüzüne büyüleyici bir bakış atıyor. Futbol giderek siyasi gücün bir aracı haline geldi. Orta Doğu’daki diktatörler oyuncuları acımasızca aynı hizaya getiriyor ve tribünlerde kendilerini halkın babaları olarak sunuyorlar. Suriye’de stadyumlar askeri üsler ve toplama kampları olarak kullanıldı. Ancak futbol çoğu zaman devlete karşı da yöneltilmiştir. Yugoslavya, Ukrayna ve Arap dünyasında ‘ultras’ ve holiganlar devrimlerde ön saflarda savaşmış ve savaşa girmişlerdir. Ödüllü gazeteci Ronny Blaschke, dört kıtada yaptığı araştırmalarla bu savaşlara ışık tutuyor. Çin, Rusya ve Körfez Ülkeleri’nden kulüp yatırımcıları hükümetleri için Avrupa’da ekonomik nüfuz elde ettikçe futbolda gücün nasıl değiştiğinin izini sürüyor. Blaschke, siyaset, tarih, din ve futbol arasındaki etkileşimi araştırarak, yeterince anlaşılmayan ve nadiren tartışılan bir konuya ışık tutuyor.

Ronny Blaschke’nin ikinci kitabı 17 Ocak 2024 tarihinde “Spielfeld der Herren Menschen (Avrupalıların üstünlük düşüncesi: Futbolda sömürgecilik)” adı altında Almanca olarak çıktı.

Avrupalıların üstünlük düşüncesi: Futbolda sömürgecilik

Futbolda ırkçılık genellikle neo-Nazilere indirgenir. Ancak nedenlerini anlamak istiyorsanız, çok daha eskilere gitmeniz gerekir: İngiltere, Fransa, Portekiz ve aynı zamanda Almanya gibi sömürgeci güçler tebaalarını spor yoluyla “medenileştirmek” istemişlerdir. Onların “ırksal doktrini” çoktan çürütüldü ama Avrupalıların üstünlük anlayışı bugün de devam ediyor. Gazeteci Ronny Blaschke bu kitaptaki röportajlar için beş kıtaya seyahat etti. Kitap Avrupa’daki yapısal ırkçılığı analiz ediyor: Siyahlar güçlü sporcular olarak görülüyor ama antrenör ya da yönetim kurulu üyesi olarak onlara neredeyse hiç fırsat tanınmıyor. Blaschke yetenek tanıtımı, sponsorluk ve medyadaki neo-kolonyal düşünceyi açıklıyor. Ve ırkçılık karşıtlığını yeni bir düzeye taşımak isteyen insanları tanıtıyor.

– 120’den fazla röportaj kitabın temelini oluşturuyor

– Irkçı düşünce bugün hala Avrupa futbolunu nasıl karakterize ediyor?

Futbol nasıl sömürgecilikten arındırılabilir? “Spielfeld der Herrenmenschen” ile yazar Ronny Blaschke bir tartışma başlatmak istiyor

Yazar Ronny Blaschke, çok sayıda seyahat ve 120’den fazla röportaj sayesinde, çok farklı ülkelerden birçok canlı rapor içeren bir kitap yazmayı başardı: Brezilya, Portekiz, ABD, Hindistan, Namibya, Şili, Fransa, İngiltere ve Almanya’ya seyahat etti.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Çerez Bildirimi

Web sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz bundan memnun olduğunuzu varsayacağız.