Kitap: Ultras, les autres protagonistes du football – Ultras Futbolun diğer kahramanları

Sebastien-Louis ultras kitabı
1960’larda ve 1970’lerin başında, grup isimlerine sahip pankartlar İtalya’daki stadyumlarda ortaya çıktı: Commandos, Fossa, Ultras ou encore Brigate.  Bunların arkasında, kendi takımlarını aktif olarak destekleyen gençler var. Ortaya çıkan “tifoso” rolüne bakmanın yeni bir yolu. Ultralar fanatik destekçiler standartları oluşturdular ve stat kendileri için bir rol şekillendirdi. Statlar, spor etkinliği ile aynı zamanda gerçekleşen gerçek renkli şovların yeridir.

Bu hareket İtalyan toplumunu yansıtan bir evrim geçiriyor. Yarımadanın çağdaş tarihi ile değil, aynı zamanda Batı gençliğinin tarihi ile yakından bağlantılı: 1968’deki protestodan 1980’lerin tüketici toplumunun zaferine, bireysel zamanının gerilmesinden kuşak aidiyetine. Başlangıcından elli yıl sonra, bu kültür dünyadaki destekçileriyle başarısını sürdürüyor ve yenileniyor. Sosyallik biçimleri ve ultras modelinin sunduğu değerler, yaratıcılığı, özerkliği, futbolun ticarileştirilmesini reddetmesi ve devlet baskısı eleştirisi sayesinde her zaman aranıyor.

Kitabın Türkçe çevirisi yok. İnginizce çevirisi var. 2017 Yılında ilk baskısı çıkan kitap için Yazar Sebastian Louis 2 sene tribünlerin içinde bizzat bulunmuş.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Çerez Bildirimi

Web sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz bundan memnun olduğunuzu varsayacağız.